Köpönyeges Mária ábrázolások a középkori Magyarországon - kiállítás a múzeumban

A Köpönyeges Mária ábrázolás a középkori művészet egyik jellegzetes Mária-ábrázolás típusa volt, a többnyire képekben-jelképekben gondolkodó középkori ember Mária oltalmazó hatalmát a legszemléletesebb módon úgy tudta ábrázolni, hogy a Boldogasszony köpenye alá húzódva ábrázolta a korabeli társadalom képviselőit, királyokat, papokat nemeseket és közembereket.

Az ábrázolás legtöbb emléke középkori templomok falfestményein maradt fenn, közvetlen környékünkön is - Velemértől Sorokpolányon át Kőszegig - számtalan helyen fedezhetjük fel nyomait. Ezeket az ábrázolásokat gyűjtötte össze egy fiatal művészettörténész, Gombosi Beatrix, aki könyvet és kiállítást is készített az szép anyagból. Miként a falképek is az egész történelmi Magyarország területéről származnak, úgy a belőlük készített kiállítás is bejárja az egész Kárpát-medencét, Vasvárra egyenesen Sepsiszentgyörgyről érkezett és útját majd a burgenlandi Alsóőrre folytatja.

A kiállítás Mária hónapjában, május 15-én nyílott meg Vasváron, az ősi Mária-búcsújáróhelyen, a Máriát különösen is tisztelő domonkosok kolostorában. A kiállítást P. Barna Máté OP domonkos tartományfőnök nyitotta meg, aki a Mária-tisztelet domonkos hagyományait - többek között a kiállításnak is címet adó gondolatot elemezte. A kiállítás megnyitón közreműködött a Vasvár Városi Kórus Egyesület és a Kalinkó Népdalkör, előbbi egy Ave Mariát, utóbbi a közismert vasvári búcsús Mária-éneket adta elő.

A megnyitó után - a Kolostori Esték programsorozat keretében - Gombosi Beatrix tartott előadás az ábrázolás típus kialakulásáról és elterjedéséről, vetített képekkel mutatva a fennmaradt legszebb emlékeket. A kiállítás július közepéig megtekinthető a múzeumban.