2011. március 18.

Pucilowski JózsefPucilowski József, lengyel-magyar származású domonkos szerzetes 1996—2004 között volt a Szent Domonkos Rend Magyarországi Tartományának általános vikáriusa. 70. születésnapja alkalmából a krakkói Domonkos Rendtörténeti Intézet és a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény magyar-lengyel emlékkönyvet jelentetett meg Historicus Polonus-Hungarus címmel, melynek magyarországi bemutatójára Budapesten az angolkisasszonyok váci utcai rendházában, az egykori domonkos kolostorban került sor.

József atya 1939-ben Magyarországon született, édesapja lengyel, édesanyja magyar volt; a család a második világháború után települt vissza Lengyelországba. Pályáját történészként kezdte a wroclawi egyetemen, ahol aktív szerepet vállalt a katolikus értelmiség szervezésében, a korabeli lengyel-magyar ellenzéki kapcsolatok ápolásában, majd a Szolidaritás egyetemi szervezetében. 1981-ben lépett be a domonkos rendbe, felszentelése után Gdanskban és Szczecinben dolgozott. 1996-ban kapott megbízatást a rend generálisától a magyar rendtartomány vezetésére. Itteni tevékenysége idején sikerült a városi önkormányzattal összefogva felújítani a vasvári domonkos kolostort, ahol létrejött a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény. Oktató tevékenységet folytatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetében, nevéhez kapcsolódik az Egyháztörténeti Műhely megszervezése. Lengyelországba való visszatérése óta a krakkói domonkos konvent tagja és az ott működő Domonkos Rendtörténeti Intézet vezetője. A budapesti rendezvény nem csak Pucilowski József atya köszöntésére és a kötet bemutatására kínált alkalmat, hanem a magyarországi és lengyelországi domonkos rendtörténeti kutatások számba vételére és a jövőbeni együttműködés megalapozására is.

Az ünnepségen Barna Máté OP tartományfőnök atya üdvözölte a vendégeket és az ünnepeltet, beszédében kiemelve, mennyire meghatározó része József atya személyiségének "a történész". Ünnepi köszöntőt mondott V. Németh Zsolt államtitkár, aki József atya magyarországi tevékenységének idején Vasvár város polgármestere volt. Méltatásában József atya egyéniségének sokszínűségét hangsúlyozta, mindenek előtt közös munkájuk, a vasvári kolostor helyreállítása során megtapasztalt emberségét, őszinte bizalmát, humorát és papi lelkületét. A kötetet Pályi András író és műfordító mutatta be, aki a vaskos kötetről közölt számadatok mellett elsősorban József atya lengyelországi méltatásaira és szerzői bibliográfiájára hívta fel a figyelmet. Az író szólt ugyanakkor barátságuk különböző állomásairól is, érzékletesen megelevenítve az 1960-70-es évek magyar-lengyel ellenzéki világát.

A köszöntő utáni blokkban a kötet szerkesztői kaptak szót: Illés Pál Attila a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének munkatársa a magyarországi rendtörténeti kutatásokról beszélt, Marek Milawicki OP atya a krakkói Domonkos Rendtörténeti Intézetet, Zágorhidi Czigány Balázs pedig a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményt mutatta be. Mindhárom beszámoló a közelgő rendi jubileum fényében (2016: a rend alapításának 800 éves évfordulója) és az együttműködés reményében fogalmazódott meg.