Lezárult a Vasvári Múzeum iskolabarát fejlesztési pályázata. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv "Múzeumok iskolabarát fejlesztése" c. programjának keretében a Vasvári Múzeum több mint 17 millió forintos támogatást kapott oktatási terek kialakítására és felszerelésére. A pályázati támogatás eredményeként sikerült egységesen kialakítani és berendezni a múzeum tetőterét, ahol többek között a rendtörténeti gyűjtemény könyvtári- és levéltári raktára is helyet kapott.

A pályázati támogatás egyik kiemelt célja volt, hogy olyan múzeumi oktatási tereket alakítsanak ki, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a kiállításokkal vagy a gyűjteményi raktárakkal, hogy az oktatás során minél közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a résztvevők és a műtárgyak között. Vasváron ez olyan sikeresen valósult meg, hogy az oktató térből nem csak egy múzeumi, hanem egy könyvtári- és levéltári raktár is közvetlenül elérhető, így a hely kiválóan alkalmas lett a közgyűjtemények és a történeti tudományok - ezen belül is kiemelten az egyháztörténet - módszertanával kapcsolatos ismeretek átadására.

Az új előadótér bemutatása a megyetörténeti konferencia alkalmával

 

A fejlesztés révén a több mint 200 négyzetméternyi, három részre osztott tetőtér egyharmadában a már korábban is működő kiállítótérből egy többfunkciós, kiállító-előadó-fogalkoztató tér jött létre, a második egységben a domonkos gyűjtemény raktára, a harmadik egységben pedig a múzeum helytörténeti anyaga kapott elhelyezést látványraktár - azaz látogatható raktár formájában. Az előadótérhez 50 darab összecsukható széket, projektort és számítógépet, a foglakoztató térhez összecsukható asztalokat és múzeumpedagógiai eszközöket, a látványraktárhoz polcrendszert kapott a múzeum. Mindhárom térbe ún. virtuális pontok azaz érintőképernyős számítógépek kerültek, amelyek a gyors és korszerű információelérést teszik lehetővé.

A pályázati program részeként a vasvári és a győrvári általános iskola valamint a vasvári Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola diákjai vettek részt múzeumpedagógiai programokon, továbbá a tanárok mellet szakemberek és a honismereti mozgalom tagjai ismerkedhettek meg az új múzeumi egységekkel, többek között a már itt megrendezett május 27-i megyetörténeti konferencia keretében.