2010. szeptember 11—12.

Vasvár, a Nyugat-Dunántúl egyik legismertebb Mária-kegyhelye évszázadokon keresztül domonkos vezetés alatt állt. Górski Jacek atya kezdeményezésére az ide évben — hagyományteremtő szándékkal — országos domonkos zarándoklatot hirdettünk az őszi, Mária-nevenapi búcsú idejére, hogy ismét felelevenítsük a kegyhely domonkos kapcsolatait és találkozási alkalmat teremtsük a Magyar Domonkos Család tagjai számára.

Az első felhívásra Sopronból Jacek atya, Debrecenből pedig Tibor atya vezetésével érkezett egy-egy kisebb csoport Vasvárra, de jöttek domonkos nővérek Kőszegről és Budakesziről, valamint világi domonkosok illetve a Domonkos Kör tagjai Szombathelyről. A két zarándokcsoport szombat délelőtt Szombathelyen találkozott, ahol megnézték a domonkos templomot és kolostort, majd egy városnéző séta után Ják érintésével érkeztek meg Vasvárra, ahol Zágorhidi Czigány Balázs, a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény vezetője mutatta be a vasvári kolostort és az itt elhelyezett értékes rendi gyűjteményt.

Szentbeszéd és litánia a Szentkútnál

 

A résztvevők és az érdeklődő vasváriak az esti szertartás előtt Jáki Teodóz bencés atya, a magyar vallási néprajz ismert kutatójának előadását hallgatták meg a magyar búcsújárás hagyományairól. A vasvári búcsú ünnepe hagyományosan szombat este ünnepi szentmisével indul, majd a búcsúsok gyertyás körmenettel vonulnak a város közelében fekvő Szentkúthoz, ahol szentbeszédet hallgatnak és litániát mondanak. Az éjszakába nyúló különleges hangulatú lelki program után a domonkos zarándokokat internetes skype-kapcsolaton keresztül üdvözölte Rómából Barna Máté tartományfőnök atya, aki — az akadozó kapcsolat lehetőségeihez mérten — beszámolt a most folyó generális káptalan munkájáról is.

Vasárnap a búcsúhoz kapcsolódva áldotta meg Veres András szombathelyi püspök a vasvári templom frissen felújított épületét, majd maga vezette a búcsúi szertartásokat: a 10 órakor kezdődő ünnepi misét és az azt követő körmenetet. A szép őszi időben Vas megyéből és a szomszédos területekről sok száz zarándok gyűlt össze, akik énekelve hordozták körbe Szűz Mária szobrát Vasvár város utcáin.

A vasárnapi körmenet indulása a templomtól

 

A domonkos zarándokok a közös ebéd után még megtekintették a domonkos nővérek egykori vasvári zárdájának és iskolájának épületét, majd a templom előtt búcsúztak el egymástól. Emlékül minden résztvevő egy kis cserépkorsót kapott, amely azoknak a hagyományos korsóknak a másolata, amelyben egykor a zarándokok a Szentkút vizét vitték haza magukkal.

Remélhetően minden domonkos zarándok szép lelki élményekkel tért haza Vasvárról, és elvitte ennek a nagy múltú búcsújáróhelynek a hírét saját közösségébe, hogy jövőre még többen jöjjenek a Magyar Domonkos Családból köszönteni a vasvári Szűzanyát !