Mentés

Mentés

Január 16-án nyílt meg Szombathelyen A 800 éves domonkos rend Magyarországon című tárlat. A kiállítás betekintést enged a rend történetébe és bemutatja a Szombathelyi Egyházmegyére vonatkozó adatokat is. 

Az utazó kiállítás már több településen is megfordult, hiszen tavaly ünnepelte megalakulásának 800 éves évfordulóját a rend.  2017-ben ez az első hely ahol láthatja az érdeklődő közönség. Nem is kérdés, hogy a Szent Márton Látogatóközpontban, az egykori domonkos kolostorban kapott helyet a tárlat, amelyet majd a templomba is átvisznek, hogy minél többen megismerkedjenek a rend és így a szombathelyi kolostor múltjával.

 

Megjelent a BBC History legújabb száma (2017. január), amelyben a "Domonkosok 800 évszázada címmel" terjedelmes, sok képpel illusztrált cikk mutatja be a rend hazai történetét az alapítástól az 1950. évi feloszlatásig. A megjelent tanulmány lényegében a vándorkiállítás szerkesztett változata, és annak képanyagából válogat; ajánljuk mindazok figyelmébe, akik szeretnének átfogó képet kapni a magyar domonkosok múltjáról.

 

A 800 éves domonkos rend Magyarországon

A jubileum alkalmából a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény egy nyolc tablóból álló vándorkiállítást állított össze, amely a rend magyarországi történetét mutatja be a kezdetektől az 1950. évi feloszlatásig. A kiállítást a jubileumi rendezvények részeként már számos helyen bemutatták, legutóbb Sopronban a rend "születésnapi ünnepségén", de remélhetően az év elején még eljut Szombathelyre és Debrecenbe is. A tablókat most itt, a honlapon is az érdeklődők elé tárjuk, hogy azok is láthassák, akik nem tudtak részt venni a korábbi programokon. Lehetőség van azonban az eredeti kiállítási anyag bemutatására is a domonkos közösségek számára, a tablók könnyen szállíthatók és egyszerűen felállíthatók. Ennek idejét és módját a Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményben Zágorhidi Czigány Balázzsal lehet egyeztetni (mobil: 20/250-24-33; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A Vas Népe napilap Jubiláló domonkosok címmel képes beszámolót közölt a Vasváron tartott emléknapról.

A Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény várja azok jelentkezését, akiknek tudomás van 1950 után szétszóródott rendtörténeti dokumentumokról.

A magyar domonkosok kulturális örökségét különösen is súlyosan érintette az 1950 évi feloszlatás, mivel a rendnek ekkor még nem voltak központi gyűjteményei – amelyek államosítva ugyan, de fennmaradhattak volna. A magyar rendtartomány csak 1938-ban vált önállóvá,  az 1915-re elkészült budapesti rendház is csak ekkor kapott központi szerepet ( a tartományi központ mellet itt működött a rendi főiskola is). Budapesten ugyan létezett egy jelentős könyvtár és elkezdődött egy történeti levéltár felállítása is, de 1950-ben ezek jórészt szétszóródtak. A könyvek, levéltári dokumentumok és műtárgyak egy részét magánszemélyek rejtegették évtizedeken keresztül, majd a rendszerváltás után vissza is adták az újjászerveződő rendnek.

A domonkos jubileumi események zárásaként  november 20-án, vasárnap Vasváron domonkos emléknapot szervezett a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény.  A program részeként a délelőtti szentmisét a plébániatemplomban Kostecki Andrzej atya mondta és a miseszolgálatban részt vett Dezse Péter testvér is. Mise után a Zarándokszállás közösségi termében dr. Zágorhidi Czigány Balázs tartott előadást a domonkos rend magyarországi történetéről, Andrzej atya pedig a rend mai helyzetét mutatta be. Az előadásokat követően az érdeklődők közösen tekintették meg a múzeumban a rendtörténeti vándorkiállítást és a Rendtörténeti Gyűjtemény kamara kiállítást.

November 20-án, vasárnap a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény a domonkos rend alapításának 800. évfordulója alkalmával emléknapot szervez. Délelőtt a fél 10 órai szentmisét Kostecki Andrzej domonkos atya mondja. Mise után a Zarándokszálláson Andrzej atya és Zágorhidi Czigány Balázs gyűjteményvezető rövid előadásban mutatja be a rend történetét és mai helyzetét. Az előadások után az ő vezetésükkel tekinthető meg a múzeumban „A 800 éves domonkos rend Magyarországon” című kiállítás. A múzeum délután 2-6 óráig is nyitva lesz és ingyenesen látogatható, ahol a szervezők a jubileumra készült süteménnyel várják a látogatókat!

Részletes letölthető program.

A Zarándokház technikai okok miatt szeptember 30-ig nem fogad vendégeket.

A domonkos rend jövőre ünnepli alapításának, fennállásának nyolcszázadik évfordulóját. Vasváron járt néhány hete a Domonkos Tartományfőnökség hazai, szentendrei központjának  első embere, P. Barna Ferenc Máté általános vikárius is.

Az egyházi vezető a képviselő testület ülésére érkezett, hogy ismertesse a grémium előtt a nagyszabású jubileumi terveket, melyben Vasvár is érintett lesz.

A Magyar Napló Kiadó szeretettel vár minden kedves érdeklődőt A Margitsziget 19. századi képeken című kötet bemutatójára 2015. december 16-án, szerdán 18 órától a Magyar Napló Könyvesboltba (1085 Budapest, József körút 70., Józsefvárosi Galéria).

Köszöntőt mond: fr. Barna Ferenc Máté O.P., általános vikárius (Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnökség)

Gilányi Magdolnával, a kötet szerzőjével Bíró Gergely, a Magyar Napló Kiadó szerkesztője beszélget

Közreműködik: Tallián Mariann színművész

Letölthető meghívó.